Kaikki tietävät UV-säteilyn aiheuttavan rusketuksen ohella myös ihovaurioita ja pahimmassa tapauksessa ihosyöpää, sillä ovathan äitimme ovat käskeneet meitä käyttämään aurinkorasvaa ja varoittaneet säteilyn vaaroista. Jotkut voivat kuitenkin yllättyä siitä miten helposti UV-säteily läpäisee myös normaalin ikkunan tai ohuen pilven.
Ultravioletti säteily jaetaan kolmeen eri säteilyalueseen, UVA-, UVB- JA UVC-säteilyyn. Tavallinen ikkuna pysäyttää suurimman osan UVB- ja UVC-säteilystä, mutta päästää lävitseen UVA-säteilyn lähes kokonaan. UVA-säteily vanhentaa ihoa ja saattaa aiheuttaa myös geenivaurioita, jotka voivat johtaa ihosyöpiin.
Lasin läpi tullut UV-säteily on iso tekijä ihosyöpien muodostumisessa
Ikkunoiden läpi tulevan UV-säteilyn ollaan huomattu olevan merkittävä tekijä ihosyöpien muodostumisessa, sillä Yhdysvalloissa 54% miesten ihosyövistä esiintyy kehon vasemmalla puolella. Pään ja niskan alueen ihosyövistä yhdysvaltalaisilla miehillä jopa 56% esiintyy kehon vasemmalla puolella. Juuri näille alueille kohdistuu eniten UV-säteilyä autossa istuessa. Naisten ihosyövissä ei havaittu samanlaista jakautumaa kehon vasemmalle puolelle. Tämän arvioitiin johtuvan siitä, että etenkin vanhemmat naiset istuivat kyselyiden mukaan usein apukuskin paikalla, eivätkä itse ajaneet.
Scin Cancer Foundationin ja Llumar -ikkunakalvoyhtiön teettämän artikkelin mukaan jatkuva altistuminen ikkunan läpi tulevalle ultraviolettisäteilylle voi nopeuttaa ihon ikääntymisprosessia jopa 5-7 vuodella. Tämä viimeistään osoittaa UVA-säteilyltä suojautumisen tärkeyden, vaikka vielä muutama vuosikymmen sitten sitä ei pidetty juuri haitallisena. Skin Cancer Foundation suositteleekin nykyään auringonsuojakalvoja sekä autoon, että kotiin.
UV-säteily ei pysähdy ohuisiin pilviin
UV-säteily ei pysähdy pieniin pilviin, vaan suurin osa siitä pääsee normaalin pilven läpi. Vain paksut sadepilvet pysäyttävät UV-säteilyn käytännössä kokonaan. Siksi UV-säteilyltä ei voi välttyä pilviselläkään kelillä, saati sitten varjossa. Tummentamalla auton ja kodin ikkunat voi kuitenkin välttää UV-säteilyä tehokkaasti.
Lasien tummentaminen auttaa suojautumaan
Kaikki myymämme ikkunakalvot torjuvat 99% UV-säteilystä tai enemmän. Vaikka Suomessa etulasien ja tuulilasin tummentaminen ei ole sallittua laissa, on ikkunakalvojen UV-säteilyn torjuntakyvyistä silti hyötyä – keskimäärin 60% auton sisälle tulevasta UV-säteilystä tulee takalasin ja takasivulasien kautta. Takapenkillä matkustaa usein myös rakkaita perheenjäseniä, joiden ihoa kannattaakin suojella erityisesti.