Ikkunoiden tummennus

Kalvottajan käyttämää sanastoa

Audin lasien tummennus

Kuten useimmilla aloilla, liittyy myös ikkunakalvoihin erityissanastoa, jota asiaan perehtymättömän voi olla vaikea ymmärtää. Siksi päätimme tehdä lyhyen Kalvotus-Suomi -sanakirjan.

 

Ilmakuplat = Kalvon ja lasin väliin jääviä pieniä ja yleensä pyöreitä ilmakuplia. Nämä kuplat johtuvat tyypillisesti kalvon ja lasin väliin jääneistä pölyhiukkasista tai muusta roskasta.

Kiinakalvo = Heikkolaatuinen tummennuskalvo, jonka tekniset ominaisuudet ovat huonoja. Ei välttämättä kutistu tarpeeksi, jotta asentaminen kuperalle pinnalle sujuisi ongelmitta. Ongelmana myös kalvon värin muuttuminen violetiksi vuosien saatossa.

Kuivumisaika = Aika, jolloin tummennuskalvon liimapinta kovettuu. Kuumalla kelillä se voi tapahtua muutamassa päivässä, kylmällä kelillä prosessi voi viedä jopa kuukauden. Tänä aikana on vältettävä ikkunoiden avaamista.

Kutistaminen/Muotoilu = Tummennuskalvon kutistaminen, eli muotoilu kuumailmapuhaltimen lämmön avulla ikkunan ulkopuolella.

Kynsi tai aalto = Ikkunakalvon alle muodostunut aaltomainen ilmakupla, joka johtuu lasipinnan kuperuudesta verrattuna autokalvoon. Kynnet saadaan pois kalvon alta kutistamalla sitä (katso yläpuolelta).

Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta 23.10.1998 = Säädös, jossa määritellään tummennuskalvojen laillisuus auton ikkunoissa Suomessa.

Metallisoitu autokalvo = Tyypillisesti monikerroksinen autokalvo, joka koostuu naarmuuntumattomasta pinnasta, metallisoidusta kerroksesta, uv-säteilyä suodattavasta kerroksesta ja kahdesta eri liimakerroksesta. Torjuu tyypillisesti paremmin lämpösäteilyä kuin värjättty kalvo.

Saippuaraidat = Kalvon alla näkyy raitoja, joista osa saattaa vaikuttaa sateenkaarenvrisiltä. Useimmiten nämä johtuvat siitä, että kalvon alle jäänyt saippualiuos tiivistyy kalvon alla, eikä ole vielä kuivunut pois. Yleensä ne haihtuvat pois kuukauden kuluessa. Mikäli näin ei kuitenkaan käynyt, on syytä laittaa hieman vähemmän saippuaa asennusliuokseen ensi kerralla.

Tummennuskalvojen perässä ilmoitettu % = Prosenttiosuus ulkoapäin tulevasta näkyvästä valosta, jonka kalvo päästää lävitseen

Värjätty kalvo = Polyesteristä valmistettu autokalvo, jonka värjäys pysäyttää UV-säteilyä ja heijastaa lämpöä. Koostuu yleensä naarmuuntumattomasta pinnasta, värjätystä pölyesterikerroksesta ja tähän liitetystä liimapinnasta.

 

Mikäli sinulle tulee mieleen otollista tummennuskalvoihin ja lasien tummennukseen liittyvää ammattislangia, niin laita meille vinkkiä ja lisäämme sen tähän listaukseen.

Tuotteet