Tummennuskalvo säilyy edustavana näillä ohjeilla

Näin pidät tummennuskalvot edustavina

Sisältö

tummennuskalvo minissä

Olet juuri asentanut uudet tummennuskalvot autoosi. Haluat varmaankin myös tietää, kuinka saat kalvot pysymään hyvässä kunnossa läpi vuosien. Tummennuskalvot.fi tarjoaa kattavan tietopaketin, jonka avulla pidät tummennuskalvot edustavina pitkään.

 

Kuivumisaika

 

Saippualiuos saa yhdessä autokalvon liimapinnan kanssa aikaan reaktion, jonka avulla tummennuskalvo liimautuu tiukasti kiinni lasiin. Kalvoa asennettaessa kumilasta ei suinkaan poista sen alta kaikkea saippualiuosta.

Loukkuun jäänyt saippualiuos saattaa aiheuttaa kalvoon pieniä kupliä ja sumuista ulkonäköä. Tämä on täysin normaalia ja voi viedä etenkin viileällä kelillä kuukauden tai jopa enemmän, ennen kuin liimapinta on täysin kuivunut ja saippuavesi haihtunut. Pienet kuplat yleensä haihtuvat kokonaan pois kalvon alta. Mikäli ne eivät ole haihtuneet ja kalvot ovat saaneet kuivua yli kuukauden suhteellisen lämpimillä keleillä, voi ne puhkaista nuppineulalla. Ennen täyttä kuivumista niitä ei kuitenkaan kannata puhkaista.

Kylmä sää pidentää tummennuskalvon kuivumisaikaa, samoin kuin kalvon paksuuskin. Kesäpäivinä auringonpaisteessa kuivuvien tummennuskalvojen liimapinta voi kuivua jopa muutamassa päivässä.

 

Älä avaa ikkunoita ensimmäiseen kahteen viikkoon

 

Auton ikkunoita ei suositella avattavaksi kahteen viikkoon asennuksen jälkeen. Tällöin liimapinta ei ole vielä kunnolla kuivunut ja siksi tummennuskalvo on hyvin herkkä kosketukselle. Se saattaa liikahtaa hieman, tai sen reunat saattavat alkaa repsottamaan ikkunan liikkeen seurauksena. Sää vaikuttaa paljon aikaan, jolloin ei ikkunoita ei kannata avata.

Takalasin lämmitintä ei kannata käyttää kahtena seuraavana asennuksen jälkeisenä päivänä, sillä tällöin tummennuskalvo on vielä todella herkkä vaurioille.

 

Ikkunakalvojen peseminen

 

Ikkunoita ei kannata pestä sisäpuolelta ensimmäiseen 30 päivään. Tämän jälkeen ne voi kuitenkin pestä pehmeällä rätillä tai pehmeällä talouspaperilla. Jotkut karkeat talouspaperit saattavat aiheuttaa tummennuskalvoon naarmuja, joita ei välttämättä paljaalla silmällä näe. Ne voivat kuitenkin ajan mittaan heikentää kalvon kiiltävyyttä.

Ikkunoiden pesemiseen voi käyttää normaalia 50:50 lasinpesunestettä tai mietoa saippualiuosta. Tarkasta kuitenkin aina ennen ikkunanpesuaineen käyttöä, ettei se sisällä ammoniakkia, sillä se voi vaurioittaa tummennuskalvoa.

 

Kuinka kestäviä tummennuskalvot ovat?

 

Monet teistä saattavat pohtia, että tuhoavatko lapset tai mukana matkustava koira mahdollisesti ikkunakalvot. Iloksemme voimme todeta, etteivät lapset tai koirat eivät yleensä ole ongelma kalvoille (kuivumisajan jälkeen). Laadukkaissa tummennuskalvoissa on kova ja naarmuuntumaton pinta, joka suojaa kalvoa hyvin pieniltä osumilta.

 

Turvavyö kolhii helposti tummennuskalvoa

 

Turvavyötä irrotettaessa ei kannata vyötä vain “heittää” pois tieltä. Tehokas turvavyön kelaaja yhdistettynä heittoliikkeeseen saattaa saada aikaan sen, että turvavyö iskeytyy kovaa päin ikkunaa ja tummennuskalvoa. Tällöin kalliimpiinkin kalvoihin tulee helposti kolhu.

 

Yhteenveto

Tummennuskalvot ovat melko kestäviä ja laadukkaat kalvot ovat lisäksi naarmuuntumattomia. Suurimmat riskit autokalvojen hyvinvoinnille ovat liian aikainen ikkunoiden availu ja peseminen, ammoniakkia sisältävän pesuaineen käyttö sekä turvavyön iskeytyminen kohti kalvoa.