Ikkunakalvojen asennus tasolaseihin — Opas

Opas: Auringonsuojakalvojen ja muiden ikkunakalvojen asentaminen tasolaseihin

 

Ikkunakalvojen asentaminen tasaisille laseille on itsessään varsin yksinkertaista ja helppoa. Vaikeampi osuus on yleensä kalvojen leikkaaminen oikeisiin mittoihin — se tehdään yleensä joko pöydällä tai itse lasin päällä. Kalvot on mahdollista ostaa meiltä valmiiksi leikattuina, jolloin vaikein osuus työstä on jo valmiiksi tehty.

Ulkopinnalle asennettavien tasolasikalvojen kanssa joudutaan ottamaan huomioon myös työskentelyolosuhteet ulkoseinällä, kuten esimerkiksi sääolot ja mahdolliset henkilönostimet.

Asennusohjeet

1. Puhdista ja pese ikkunat huolellisesti ennen asennusta. Lasi kannattaa käydä ensiksi läpi rätillä ja puhdistusaineella. Tämän jälkeen lasille suihkutetaan saippualiuosta (1/2 korkillinen per 1L vettä), ja liuos kaavitaan tasaisesti pois kumilastan avulla. Tämä kannattaa toistaa pariin kertaan, jotta ikkuna on varmasti puhdas. Muutoin pöly ja lika muodostuvat helposti ilmakupliksi kalvon alle.

2. Mikäli kalvo ei ole valmiiksi leikattu oikeisiin mittoihin, leikkaa se tässä kohtaa suurin piirtein oikeisiin mittoihin. Tämän jälkeen aseta kalvo lasille, ja lastaa kalvo kiinni lasiin (katso kohta 6.). Älä kuitenkaan avaa vielä tässä vaiheessa kalvon liimapintaa. Kalvojen reunat voidaan leikata katkoteräveitsen avulla ikkunan tiivisteitä vasten, kun kalvo on suurin piirtein lastattu kiinni. Reunojen keskikohtien leikkaaminen onnistuu hyvin katkoteräveitsellä, mutta kulmien kohdalla kalvoa on vaikea saada taittumaan siten, että se olisi helppo leikata, mutta ei taittuisi ryppyyn. Kulmat kannattaakin leikata saksien avulla, tai vaihtoehtoisesti liikuttaa kalvoa sen verran, että kulma saadaan reilusti lasialueen päälle. Tämän jälkeen pystyt viivottimen ja katkoteräveitsen avulla jatkamaan helposti jo aloitettua leikkauslinjaa pitkin. Ota leikattu kalvo ikkunasta pois, ja puhdista lopuksi ikkunat uudestaan.

3. Avaa kalvon liimapinta poistamalla kalvosta sen läpinäkyvä suojakerros. Avaaminen on helppo tehdä esimerkiksi kahden maalarinteipin palan avulla, jotka asetetaan kalvon kulmaan vastakkaisille puolille kalvoa, ja jonka jälkeen teippien avulla vedetään kalvon liimapinta auki.

4. Suihkuta asennusliuosta (esim 1/2 korkillista vihreää fairya per 1L vettä) ohut kerros kalvon pinnalle sekä lasin pinnalle. Suihkuta niin vähän, että liuos ei juuri ala valumaan lasilla.

5. Asettele kalvo lasille, ja lastaa se kiinni T-kuvion avulla. Aloita siis keskeltä yläreunaa, ja tee ensiksi yksi veto lastalla vasemmalle, yksi oikealle ja yksi alas. Tämän jälkeen lähde etenemään symmetrisesti kohti alareunaa siten, että vuorotellen lastaat kohti oikeaa reunaa ja vuorotellen kohti vasenta reunaa.

6. Lastaa kalvo varmuuden vuoksi vielä uudestaan. Anna kalvon kuivua rauhassa noin kaksi viikkoa, äläkä puhdista tai pese ikkunaa sinä aikana.

Valmista tuli! Kuten huomaat, on ikkunakalvon asentaminen tasaiselle lasille loppujen lopuksi varsin yksinkertaista. Olennaista on puhdistaa ikkunat huolellisesti ja suunnitella kalvon leikkaus fiksusti. Kalvon reunojen ja lasin tiivisteiden välille kannattaa jättää noin 2-3mm rako, jotta kalvon saa hyvin asennettua.

 

>> Katso kaikki myymämme rakennusten auringonsuojakalvot ja ikkunakalvot täältä <<